Logo

Omlet z owocami - 'śniadanie mistrzów'

Autor: Łukasz Jankowski

Wariacji tego przepisu jest nieskończona ilość, podana poniżej jedna z nich.


Składniki (dla 1-2 osób):
- jabłko
- banan
- soczysta pomarańczy
- 3-4 jajka


Przygotowanie:
Owoce pokroić i wrzucić do miski. Następnie wbić jajka i wszystko dokładnie zamieszać. Wlać na patelnię i usmażyć. Gotowe :)


Praktyczne porady:
W przypadku porcji dla 1 osoby wystarczy pół jabłka i pomarańczy (drugie połówki można zjeść w czasie krojenia:) ), tak aby ilość owoców nie spowodowała że jajka zginą pomiędzy nimi. Składniki (poza jajkami można modyfikować dowolnie, w zależności od zasobów i chęci. Można dodać mandarynki, melony, gruszki, rodzynki, morele suszone, daktyle, prażony słonecznik, itd. Przy czym im więcej składników, tym więcej zapewne potrzebnych będzie jaj aby je połączyć. Osoby suplementujące się mogą dosypać np. białka co dodatkowo osłodzi omlet i spowoduje że konsystencja będzie bardziej spójna. Zwykle po lekkim podsmażeniu omletu z jednej strony dzielę go w trakcie smażenia na patelni na 4 ćwiartki co bardzo ułatwia obracanie (łopatką) poszczególnych części i od razu 'porcjuje' nam całość. 


Opcjonalnie:

Na górę gotowego omletu, polecane dla lubiących słodkie, etc.
- miód
- dżem
- nutella
- bita śmietana (z gęstej smietany) i truskawki 
- masło orzechowe.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.